Next-level recycling met digitale innovaties: de in Keulen gevestigde kunststofverwerker igus investeert in start-up cirplus
september 12, 2023
Recyclingplatforms ontworpen door igus en cirplus promoten samen de regeneratieve kunststofindustrie van de toekomst
Kunststof producten hebben vele toepassingen en zijn onmisbaar geworden in het dagelijks leven. Maar als ze aan het einde van hun levensduur zijn, belanden ze vaak in de verbrandingsoven. Het behoud van waardevolle grondstoffen en de bescherming van het milieu vraagt om een duurzame kunststofindustrie. De Keulse kunststofspecialist igus streeft dit milieubeschermingsdoel na met zijn recyclingplatform “Chainge”. Het bedrijf heeft nu geïnvesteerd in cirplus, een start-up gevestigd in Hamburg (D). De bedrijven hebben een gezamenlijke visie om de kunststofkringloop te sluiten en een revolutie te ontketenen in de handel van gerecyclede materialen uit technische en standaard thermoplasten.
Het igus “Chainge”-programma heeft bewezen dat circulaire economie gemakkelijk kan worden bereikt, er zijn alleen nieuwe opties voor gerecycled materiaal nodig. Al in 2019 erkende igus deze eis en stelt het klanten in staat om afgedankte kabelrupsen te laten recyclen, ongeacht de fabrikant. In oktober 2022 werd het online platform “Chainge” opgericht om gemakkelijke digitale toegang tot recycling te bieden. De marktplaats kan nu worden gebruikt om technische kunststoffen toe te voegen aan de circulaire economie die voorheen niet geaccepteerd konden worden. Het stelt verwerkers ook in staat om gerecycleerde kunststoffen aan te kopen met gegarandeerde kwaliteitsnormen. Deze wijziging maakt het gemakkelijker om aangekondigde recyclingquota te halen. Om de digitale circulaire economie verder te bevorderen, heeft igus nu geïnvesteerd in een circulaire start-up, cirplus.
De toekomst van gerecycled kunststoffen vormgeven met digitale technologie
Terwijl igus successen boekt met technische kunststoffen, is cirplus vooral actief in de markten voor standaard thermoplasten. De Hamburgse start-up biedt afvalverwerkingsbedrijven, recyclers en productfabrikanten een digitale marktplaats waar ze gestandaardiseerde recyclaten op een betrouwbare, traceerbare en kosteneffectieve manier kunnen kopen –wereldwijd. Het team van technologie- en digitale experts bevordert daarom het netwerken van de kunststof- en recyclingindustrie. Cirplus was verantwoordelijk voor het initiëren van DIN SPEC 91446 en DIN SPEC 91481 als ’s werelds eerste normen voor hoogwaardige kunststofrecycling. De motivatie was om betrouwbare, transparante toeleveringsketens voor gerecycled kunststof op te bouwen door de combinatie van digitalisering en standaardisatie. DIN SPEC 91446 werd ook bekroond met de DIN-prijs 2022 van het Duitse Instituut voor Normalisatie e.V. in de categorieën klimaatbescherming en innovatie. Het gemeenschappelijke doel om het regeneratieve gebruik van kunststoffen eenvoudiger dan ooit tevoren te maken, heeft igus en cirplus samengebracht.
Een investering met veel mogelijkheden
“Chainge” biedt igus-klanten snelle en eenvoudige toegang tot technische kunststofrecycling. Met cirplus heeft igus nu een sterke partner voor de digitale standaard voor de recyclaatindustrie. Klanten profiteren in de toekomst van een netwerk dat de recyclaathandel in technische en standaard thermoplasten met elkaar verbindt en het mogelijk maakt om alles eenvoudig en transparant uit één hand te verkrijgen. igus heeft 60 jaar ervaring op het gebied van kunststoffen, dus heeft het een wereldwijd netwerk ontwikkeld en biedt het toegang tot consistente materiaalstromen. Voeg de ervaring en software-expertise van cirplus toe en de weg is vrij voor het volgende niveau van digitale recyclaathandel. De twee bedrijven kijken uit naar de mogelijkheden van een strategisch partnerschap dat potentieel biedt voor het bouwen van ’s werelds grootste AI-platform voor circulaire kunststoffen. “Onze inspanningen om onze activiteiten uit te breiden en voor iedereen bruikbaar te maken, hebben ertoe geleid dat we onze krachten hebben gebundeld met cirplus”, zegt Michael Blass, CEO kabelrups-systemen bij igus. Met deze investering geven we een voorbeeld aan mensen om na te denken over duurzaamheid en een netwerk te creëren om meer te kunnen bewegen.” Christian Schiller, CEO van cirplus, voegt toe: “In igus hebben we een partner gevonden die onze waarden deelt en met ons samenwerkt om de digitalisering in de kunststofindustrie te bevorderen met als doel de kringloop volledig te sluiten. De ervaring van igus op het gebied van technische kunststoffen in combinatie met onze expertise op het gebied van digitalisering en standaard thermoplasten is het ideale startpunt voor het nastreven van een gesloten circulaire economie – in alle sectoren.”